Apakah Sales Funnel?

Ingin mengubah orang asing menjadi bukan sahaja pelanggan setia tetapi penginjil jenama? Rahsia ada di Sales Funnel, iaitu.

Sales Funnel anda menghasilkan peta jalan yang jelas untuk bagaimana petunjuk menavigasi perjalanan pelanggan dan saluran penjualan anda. “Tahap” spesifik dapat bervariasi — kadang-kadang, ada lebih banyak, kadang-kadang lebih sedikit — tetapi secara umum, mereka ditentukan oleh apa yang difikirkan atau dilakukan oleh klien mengenai tawaran anda.

Walaupun setiap syarikat dan pelanggan adalah unik, ada langkah umum yang dapat diambil oleh organisasi untuk membuat Sales Funnel berfungsi untuk keperluan mereka.

Kami telah menguraikan apakah Sales Funnel, mengapa anda memerlukan Sales Funnel untuk pasukan penjualan anda, dan templat Sales Funnel untuk membantu anda membuat Sales Funnel untuk keperluan unik anda.

Apakah Sales Funnel?

Sales Funnel adalah proses pelbagai langkah di mana pemerhati kasual diubah menjadi pembeli yang setia.

Ia disebut sebagai “Funnel” kerana, seperti Funnel, anda tidak akan mempunyai petunjuk yang lebih kecil pada setiap langkah proses. Ini penting kerana ia akan membantu anda menyingkirkan pemerhati biasa dari prospek yang tulen. Apabila bakal pelanggan anda mencapai bahagian bawah Funnel, anda akan lebih yakin dengan kualiti mereka untuk meningkatkan usaha anda.

Sama ada anda telah membuatnya secara sedar atau tidak, setiap perniagaan mempunyai Sales Funnel. Pelanggan berbayar anda telah melalui proses di mana mereka tidak tahu bahawa syarikat anda ada untuk membayar perkhidmatan anda.

Close-up of female and male hands pointing at business document while discussing it

Apakah Tahap dalam Sales Funnel?

Sales Funnel boleh dibahagikan kepada tujuh peringkat. Ini termasuk kesedaran, penemuan, penilaian, niat, pembelian, dan kesetiaan.

Sumber: FitSmallBusiness

Dalam kes ini, Funnel yang akan kita lihat lebih dekat ialah:

Kesedaran: Prospek Prospek
Penemuan: Kelayakan Prospek
Penilaian: Buat Tawaran
Maksud: Berunding
Pembelian: Tukar
Kesetiaan: Menyampaikan dan Menginjili
Optimumkan: Analisis dan Perbaiki

Setiap langkah proses memenuhi syarat prospek dan menetapkan niat mereka untuk membeli. Semakin jauh petunjuk turun ke Sales Funnel, semakin banyak masa dan tenaga yang mereka perlukan. Berapa lama anda perlu menghabiskan setiap langkah Sales Funnel bergantung pada produk atau perkhidmatan anda. Biasanya, item dolar yang lebih tinggi memerlukan menghabiskan lebih banyak masa lebih dekat di bahagian atas Sales Funnel dan setiap fasa.

Walaupun Sales Funnelanda mungkin tidak berubah, ada kalanya anda perlu menumpukan perhatian pada bahagian yang berlainan. Sebagai perniagaan anda berkembang, misalnya, atau jika ekonomi menjadi lebih kurang mesra penjualan, anda mungkin perlu menyesuaikan Sales Funnel anda untuk mengambil kira faktor-faktor ini. Sebagai contoh, anda mungkin perlu meluangkan lebih banyak masa semasa tahap kesedaran jika anda tidak mendapat petunjuk yang mencukupi atau menghabiskan lebih banyak masa untuk memenuhi syarat petunjuk jika pemasaran anda telah berkembang.

Dengan mengenali dan mengembangkan setiap tahap Sales Funnel, anda dapat memastikan bahawa anda menghabiskan masa di mana ia penting.