Apakah itu Google Ads

Setiap saat, terdapat 2.3 juta carian yang dilakukan di Google, dan kebanyakan halaman hasil carian termasuk iklan Google. Iklan Google boleh menjadi cara yang sangat berkesan untuk mendorong Traffic yang relevan dan berkualiti ke laman web anda tepat ketika orang mencari jenis produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh perniagaan anda.

Apa itu Google Ads?
Google menawarkan iklan berbayar yang muncul dalam hasil pencarian di google.com dengan penggunaan Google Ads atau iklan yang muncul di situs web lain melalui Display Network dan program AdSense Google.

Mengapa Iklan Google Muncul
Lelong Google Ads difokuskan di sekitar kata kunci – pengiklan memilih senarai kata kunci untuk ditargetkan yang relevan dengan penawaran perniagaan mereka, kata-kata yang kemungkinan besar digunakan orang ketika mencari produk mereka. Mereka kemudian menawar kata kunci ini, berdasarkan setiap tawaran pada jumlah yang mereka sanggup bayar untuk pengguna Google untuk mengklik iklan mereka. Tawaran ini, digabungkan dengan Skor Kualiti yang ditetapkan oleh Google berdasarkan kualiti iklan yang anda cadangkan, menentukan iklan Google mana yang muncul di SERP. Apabila pengguna mengklik iklan, pengiklan membayar kos tertentu (biaya per klik, atau BPK), yang dihitung mengikut formula di bawah:

Jumlah purata yang anda telah dikenakan untuk klik pada iklan anda. Kos per klik Average (CPC Average) dikira dengan membahagikan jumlah kos klik anda dengan jumlah klik. … Anda akan membahagikan RM 0.60 (jumlah kos anda) dengan 2 (jumlah klik anda) untuk mendapatkan CPC purata RM 0.30.